Suomen Cupin erillismääräykset / Finlands Cups särskilda bestämmelser

MIESTEN RESPECT SUOMEN CUPIN ERILLISMÄÄRÄYKSET 2017

1 § Soveltamisala

Määräykset koskevat miesten Respect Suomen Cupia (jäljempänä Cup).

2 § Kiertopalkinto

Cupin voittanut joukkue saa haltuunsa Suomen Cupin kiertopalkinnon. Joukkueen on palautettava kiertopalkinto Suomen Palloliittoon samana vuonna 31.12. mennessä.

3 § Osallistumisoikeus

Cupiin voivat osallistua Palloliiton jäsenseurojen aikuisten joukkueet, jotka osallistuvat liiton tai piirien viralliseen kilpailutoimintaan, ei kuitenkaan JKKI-joukkueet.

4 § Ilmoittautuminen ja oikeudet sekä velvollisuudet

Ilmoittautuessaan Cupiin seura hyväksyy samalla seuraavaa:
- Palloliitolla on oikeus lohkovaiheesta lähtien määrätä, millä palloilla ottelut on pelattava.
- Suomen Palloliitto omistaa kaikki oikeudet liittyen Respect Suomen Cupin finaaliin.
- Cupin finaalissa joukkueet ovat velvoitettuja käyttämään Respect Suomen Cupin finaalin hihamerkkiä pelipaidoissaan. Suomen Palloliitto vastaa hihamerkkien tekokustannuksista ja seurat kiinnityskustannuksesta paitoihin.
Ennen lohkovaihetta sovitaan joukkueiden kanssa TV-oikeuksista ja muista vastaavista taloudellisista oikeuksista.

5 § Pelioikeus

Pelaaja voi pelata vain yhdessä seurassa ja joukkueessa Cupissa. Pelaajan katsotaan pelanneen ottelussa, jos hän on pelannut osankin siitä. Edellisestä poiketen pelaaja voi kuitenkin alkukierrosten jälkeen vaihtaa seuraa tai seuran sisällä joukkuetta ja pelata lohkovaiheessa ja sen jälkeen toisessa joukkueessa Cupia. Lohkovaiheesta lähtien voi pelata vain yhdessä joukkueessa Cupia.

6 § Vastalauseet

Vastalauseet on tehtävä kilpailumääräysten mukaisesti.
Koska cupkilpailun pelirytmi edellyttää tulosten nopeata varmistumista, niin kilpailumääräyksistä poiketen vastalause on aina tehtävä 24 tunnin kuluessa ottelun päättymisestä. Samoin vastine on annettava 24 tunnin kuluessa vastinepyynnön tiedoksisaannista. Liiton toimiston tekemästä päätöksestä ei voi valittaa vastalauselautakunnalle.

7 § Peliformaatti

Kilpailu koostuu neljästä eri vaiheesta, joista jokaiselle on määritelty erilaisia kilpailutapaan liittyviä määräyksiä ja sääntöjä. Alkukierrokset pelataan elo-lokakuussa, lohkovaihe tammi-maaliskuussa, ja pudotuspelivaiheet maalis-huhtikuussa. Finaali pelataan syyskuussa, jolloin seuraavan kauden Suomen Cupin alkukierrokset ovat jo käynnissä.

7.1. Cupin alkukierrokset

Alkukierroksilla pelaavat Kakkosen ja sitä alemman tason joukkueet, cup – järjestelmää käyttäen. Ottelut arvotaan alueellisista arvontakoreista, joihin joukkueet on jaettu, kun joukkueita on jäljellä yli 16. Korien muodostamisessa huomioidaan soveltuvin osin maantiede, SPL:n piirien rajat sekä riittävä määrä joukkueita kuhunkin koriin. Siitä kierroksesta lähtien, kun joukkueita on 16, arvonta suoritetaan valtakunnallisesti, ilman alueellista korijakoa.

Kotietu
Kun joukkueita on jäljellä yli 16, alempisarjalainen saa aina kotiedun. Tästä eteenpäin arvonta määrittelee kotijoukkueen. Nelonen ja sitä alemmat sarjat rinnastetaan saman tasoisiksi. 

Pelitapa
Peliaika on 2 x 45 minuuttia. Jos ottelu päättyy tasan, pelataan 2 x 15 minuutin jatko-ottelu. Jos toinen joukkueista tekee enemmän maaleja jatko-ottelussa, on se voittaja. Jos jatko-ottelukin päättyy tasan, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu. Voittanut joukkue etenee seuraavalle kierrokselle.
Alkukierroksen otteluita pelataan, kunnes sen neljä parasta joukkuetta ovat selvillä. Nämä neljä joukkuetta saavat paikan tammikuussa alkavassa lohkopelivaiheessa.
Alkukierroksilla pelaavat joukkueet ovat velvoitettuja pelaamaan otteluita tarvittaessa marraskuun ensimmäiseen sunnuntaihin asti (viimeinen virallinen varapäivä), mikäli pelipäivien asettelussa on ilmennyt ongelmia varsinaisessa suunnitellussa/ilmoitetussa aikataulussa pysymisessä.
Mikäli kotijoukkue ei voi järjestää ottelupaikkaa, ottelu voidaan pelata vierasjoukkueen järjestämänä. Tällöin kotijoukkueeksi arvottu seura vastaa kuitenkin kenttävuokrasta ja erotuomaripalkkioista sekä vierasjoukkueeksi arvottu seura omista matkakustannuksistaan.
Mikäli pelipäivän ja/tai pelipaikan sopimisessa ilmenee vaikeuksia, Palloliitolla on oikeus määrätä ottelun alkamisajankohta ja pelipaikka.

7.2. Lohkopelivaihe

Joukkueet ja lohkot:
Lohkopelivaiheeseen valikoituvat joukkueet seuraavasti:
Kauden 2016 Veikkausliigajoukkueet (12), Ykkösen joukkueet (10), Ykkösen nousukarsintajoukkueet (4) ja cupin alkukierroksilta neljä (4) joukkuetta, eli yhteensä 30 joukkuetta.
Lohkopelivaihe pelataan tammi-maaliskuun aikana (tarkempi aika määritelty aina kausittain kilpailun kilpailuselosteessa). Lohkopelivaiheen 30 joukkuetta jaetaan Palloliiton kilpailuvaliokunnan päätöksellä viiteen alueelliseen lohkoon, eli kuusi joukkuetta/lohko seuraavin yleisperiaattein:
Veikkausliigajoukkueet 3-3-2-2-2 (vähintään kaksi ja enintään kolme Liigajoukkuetta/lohko)
Ykkösen joukkueet 2-2-2-2-2 (vähintään yksi ja enintään kaksi Ykkösen joukkuetta/lohko)
Ykkösen nousukarsintajoukkueet ja Cupin alkukierroksilta jatkoon päässeet 1-1-2-2-2 (enintään kaksi joukkuetta/ lohko)
Lohkopelivaiheessa voi pelata enintään kaksi joukkuetta yhdestä seurasta.

Ranking
Sijoitusranking muodostuu perustuen edelliskauden menestykseen sarjassa ja alkukarsintojen perusteella seuraavasti:
Liigajoukkueet 1.-12.
Ykkösen joukkueet 13.–22.
Ykköseen nousseet kaksi joukkuetta 23.–24. *
Ykkösen nousukarsinnan hävinneet joukkueet 25.–26. *
Cupin alkukierrosten neljä joukkuetta 27.–30. **
* vertailussa sarjassa saadut pisteet, maaliero, tehdyt maalit.
** Paremmuus joukkueiden kesken ratkaistaan vertailussa, jossa parempi on aina pudottanut ylemmällä tasolla pelaavan joukkueen edellisellä kierroksella. Vertailua jatketaan niin pitkälle kuin mahdollista. Jos tällä systeemillä ei joukkueiden välille saada rankingjärjestystä, se arvotaan.

Täydennysmenettely
Täydennysmenettelyn toteutus tapahtuu seuraavasti:
Mikäli on tarvetta tehdä täydennystä johonkin lohkoon, mahdollisen yksittäisen joukkueen poisjäännin takia, alustavia lohkojakoja voidaan muuttaa, kuitenkin lohkojaon yleisperiaatteita huomioiden, viimeistään viikko ennen lohkovaiheen ensimmäisen pelattavan ottelun alkamista.
Mikäli lohkoon tehdään täydennys ja/tai muutos ennen lohkopelivaiheen alkua, lohkon sisäinen ranking tarkistetaan aina uudelleen, ja otteluohjelmaa korjataan tarvittaessa mahdollisen muutoksen mukaisesti valmiiseen ottelukaavioon.
Mahdollinen täydennys aina tehdään syksyn alkukierrosten perusteella, jossa paremmuus joukkueiden kesken ratkaistaan vertailussa, jossa parempi on aina pudottanut ylemmällä tasolla pelaavan joukkueen edellisellä kierroksella. Vertailua jatketaan niin pitkälle kuin mahdollista. Jos tällä systeemillä ei joukkueiden välille saada rankingjärjestystä, se arvotaan.

Mikäli täydennystä ei tehdä, ja lohko on yhden joukkueen vajaa, otteluohjelma määritellään normirankingin mukaisesti valmiiseen ohjelmakaavioon, ja pois jääneen joukkueen pelit poistetaan ohjelmasta. Esimerkiksi
jos pois jäänyt joukkue on esimerkiksi lohkon joukkue #3, kaaviosta poistetaan joukkueen #3 ottelut, eli jäljelle jääneitä joukkueita ei numeroida uudelleen välille 1.-5.

Pelitapa
Lohkossa pelataan yksinkertainen sarja (viisi ottelua) niin, että edellisvuoden sijoitusrankingin mukaan, kolmella parhaalla seuralla kussakin lohkossa kullakin on kolme kotiottelua, ja muilla kaksi.

Pelikaavio:

Kierros 1
2. - 4.
3. - 5.
1. - 6.
  
Kierros 2
6. - 2.
3. - 1.
5. - 4.
  
Kierros 3
1. - 5.
2. - 3.
4. - 6.
  
Kierros 4
4. - 1.
2. - 5.
6. - 3.
  
Kierros 5
1. - 2.
3. - 4.
5. - 6.

Lohkopelivaiheessa pelataan sarjamuotoisesti, ja peliaika on 2 x 45 minuuttia. Voitosta saa kolme pistettä, tasapelistä yhden pisteen ja häviöstä nolla pistettä.

Otteluohjelma/seitsemän pelipäivää/viisi peliä

Joukkueet on numeroitu 1-6. perustuen lohkon sisäiseen ranking-järjestykseen, jossa parhaalla ranking-kertoimella oleva joukkue on numero 1, ja toiseksi paras on numero 2 jne.

Pelipäivällä tarkoitetaan ajankohtaa, joka muodostaa kierroksen otteluille runkopäivät. Kyseessä on viikonlopun ympärille tehty ajankohta, joka käsittää viikonpäivät perjantai, lauantai, sunnuntai ja maanantai. Pelipäivät on aina määritelty ilmoittautumisen yhteydessä julkaistavassa virallisessa kilpailuselosteessa. Ottelun siirtäminen määriteltyjen pelipäivien ulkopuolelle voidaan hyväksyä anomuksesta, jos siihen on painavia syitä.

Lohkopelivaiheen viidelle kierrokselle varataan peliaikaa seitsemän pelipäivää, joista viimeinen pelipäivä on kaikille sama ja pakollinen lohkopelivaiheen päättävä viimeinen 7. pelipäivä. Lohkovaiheen viimeisen pelin ajankohdasta sovitaan pelaavien joukkueiden kesken, ja mikäli seurat eivät pääse yksimielisyyteen pelin pelaamisesta, Palloliitolla on oikeus määrätä ottelun alkamisajankohta.  

Muiden neljän kierroksen pelaamiseen tehdään viitteellinen ohjelma ja seurat saavat vapaasti neuvotella em. neljän pelin pelaamisesta ilmoitetun kuuden pelipäivän aikana, kuitenkin niin, että

a) yhden pelipäivän aikana saa pelata enintään yhden pelin
b) kilpailu tulee aloittaa viimeistään 2. pelipäivänä

Mikäli seurat eivät pääse yksimielisyyteen jonkin pelin pelaamisesta, Palloliitolla on oikeus määrätä ottelun alkamisajankohta.  

Lopullisen lohkovaiheen ohjelman vahvistaa aina kilpailun hallinto.

Olosuhdemääräykset
Olosuhdevaatimukset on määritelty erillisissä olosuhdemääräyksissä.
Mikäli kotijoukkue ei voi järjestää ottelupaikkaa, ottelu voidaan pelata vierasjoukkueen järjestämänä. Tällöin kotijoukkueeksi arvottu seura vastaa kuitenkin kenttävuokrasta ja erotuomaripalkkioista sekä vierasjoukkueeksi arvottu seura omista matkakustannuksistaan.

Lohkopelivaiheesta eteenpäin
Lohkojen voittajat etenevät suoraan puolivälieriin (5 joukkuetta). Jokaisesta lohkosta 2. sijoittuneet ja paras 3. sijoittunut joukkue (6 joukkuetta) etenevät puolivälieräkarsintaan. Paremmuus määritellään lohkossa saatujen suhteellisten pisteiden, maalieron, tehtyjen maalien perusteella.

7.3. Puolivälieräkarsinta

Pelitapa
Puolivälieräkarsinnan kuusi joukkuetta asetellaan kaikki samaan arvontakoriin, josta joukkueet arvotaan yksiosaiseen otteluun, jonka voittaja etenee puolivälieriin.
Peliaika on 2 x 45 minuuttia. Jos ottelu päättyy tasan, pelataan 2 x 15 minuutin jatko-ottelu. Jos toinen joukkueista tekee enemmän maaleja jatko-ottelussa, on se voittaja. Jos jatko-ottelukin päättyy tasan, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu. Voittanut joukkue etenee puolivälieriin.
Mikäli puolivälieräkarsinnassa on keskenään farmisopimuksen tai yhteistyöseurasopimuksen tehneitä joukkueita tai kaksi joukkuetta samasta seurasta, ne asetetaan automaattisesti vastakkain ilman varsinaista arvontaa, ja arvotaan vain kotijoukkuestatus. 

7.4. Pudotuspelivaihe

Puolivälierät
Puolivälierien kahdeksan joukkuetta asetellaan kaikki samaan arvontakoriin, josta joukkueet arvotaan yksiosaiseen otteluun, jonka voittaja etenee välieriin.
Peliaika on 2 x 45 minuuttia. Jos ottelu päättyy tasan, pelataan 2 x 15 minuutin jatko-ottelu. Jos toinen joukkueista tekee enemmän maaleja jatko-ottelussa, on se voittaja. Jos jatko-ottelukin päättyy tasan, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu.
Mikäli puolivälierässä on keskenään farmisopimuksen tai yhteistyöseurasopimuksen tehneitä joukkueita tai kaksi joukkuetta samasta seurasta, ne asetetaan automaattisesti vastakkain ilman varsinaista arvontaa, ja arvotaan vain kotijoukkuestatus. 

Välierät
Välierän neljä joukkuetta asetellaan kaikki samaan arvontakoriin, josta joukkueet arvotaan yksiosaiseen otteluun, jonka voittaja etenee finaaliin.
Peliaika on 2 x 45 minuuttia. Jos ottelu päättyy tasan, pelataan 2 x 15 minuutin jatko-ottelu. Jos toinen joukkueista tekee enemmän maaleja jatko-ottelussa, on se voittaja. Jos jatko-ottelukin päättyy tasan, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu.

Finaali
Peliaika on 2 x 45 minuuttia. Jos ottelu päättyy tasan, pelataan 2 x 15 minuutin jatko-ottelu. Jos toinen joukkueista tekee enemmän maaleja jatko-ottelussa, on se voittaja. Jos jatko-ottelukin päättyy tasan, suoritetaan rangaistuspotkukilpailu.

8 § Vaihto-oikeus

Cupissa joukkueella on oikeus kolmeen (3) pelaajavaihtoon alkukierroksista lähtien. Tästä poiketen, mikäli joukkue on jo tehnyt 3 vaihtoa varsinaisen peliajan puitteissa, on sillä oikeus tehdä neljäs vaihto jatko-ottelussa.

9 § Talous

Alkukierroksilla joukkueet vastaavat omista kustannuksistaan, paitsi jos toinen osapuoli on piirisarjan joukkue. Tällaisessa tapauksessa noudatetaan seuraavaa sääntöä:
Otteluiden talous jaetaan tasan joukkueiden kesken paikallispeleissä, joissa joukkueiden etäisyys toisistaan on alle 70 km. Yhteiseen talouteen kuuluvia menoja ovat kenttävuokra, erotuomarikulut, järjestysmieskulut, yhteisesti sovitut mainoskulut ja vierailijan matkakulut 1 euroa/km/joukkue. Yhteiseen talouteen kuuluvia tuloja ovat yleisötulot.
Lohko- ja pudotuspelivaiheen kustannusten jakamisesta ja muusta taloudesta määrätään myöhemmin erillisessä liitteessä, jonka liittohallitus vahvistaa erikseen ennen lohkovaiheen alkua.

10 § Maksut

Osallistumismaksut sekä luovutus- ja keskeyttämismaksut vahvistetaan vuosittain erikseen.

11 § Muut määräykset

Cupissa ovat voimassa muutkin Suomen Palloliiton säännöt ja määräykset soveltuvin osin.